Jos teet puolen litran taikinan, pyöritä osasta pikkupullia ja tee lopusta piirakkapohja.
Ainekset 4 annosta
2½
dl:n
annos pullataikinaa
Täyte:
2
prk
maitorahkaa
1½
dl
sokeria
3
tl
vaniljasokeria
3
dl
ruokakermaa tai kevyt ranskankermaa
(sitruunan raastettua kuorta ja mehua)
1-2
dl
mantelirouhetta
3
kananmunaa
1
kananmunan valkuainen
Reunojen voiteluun:
1
kananmunan keltuainen
Päälle:
1
prk
persikoita tai aprikooseja omassa liemessään (1 iso tai 2 pientä prk)
3
dl
vettä
1½
dl
hyytelösokeria
Ohje
Valmista pullataikina piirakkapohjaksi ohjeen mukaan. Kauli taikina kohoamisen jälkeen leivinpaperiarkin kokoiseksi tasaiseksi levyksi ja nosta uunipannulle. Peitä liinalla ja anna kohota n. 15 min.
Sekoita maitorahka, sokeri, vaniljasokeri, (sitruunan kuorisuikaleet ja tilkka mehua), ruokakerma ja mantelirouhe keskenään. Lisää joukkoon kevyesti vaahdotetut munat. Jos pullataikinan reunat ovat valahtaneet, painele niitä kevyesti ylös. Levitä täyte taikinalevylle ja käännä reunoja vähän täytteen päälle. Voitele reunat keltuaisella.
Paista 225-asteessa 20-30 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla. Anna piirakan jäähtyä.
Valuta säilykehedelmät ja leikkaa ne viipaleiksi tai lohkoiksi ja levitä haluamallasi tavalla piirakan täytteen päälle (niin että piirakkaa on kuitenkin helppo leikata).
Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kun liemi kiehahtaa uudelleen, nosta kasari pois levyltä. Anna jäähtyä hetken aikaa (3-4 min.). Levitä liemi hedelmien päälle kiilteeksi. Jos hyytelö jämähtää liian aikaisin, pidä kattilaa hetki kuumalla levyllä. Voit jättää hyytelön poiskin, mutta se tekee tavallisen piirakan juhlavammaksi ja säilyttää piirakan mehevyyden.
Koska hyytelössä ja hedelmissä on sokeria, rahkaseoksen sokerimäärä on vähäisempi, ettei lopputulos ole liian makea.
Kuvassa on piirakkavuokaan tehty kakku, nyt kuitenkin käsketään kaulita leivinpaperin kokoinen levy ja laitetaan uunipannulle, joka on huomattavasti suurempi. Riittääkö aineet uunipannulliseen?