Ruispiparit sopivat joulun kahvipöytään ja myyjäisiin, ja ne käyvät upeasti myös juustotarjottimelle. Taikinassa kannattaa käyttää ruis- ja vehnäjauhoja. Leivo joulun tuoksu kotiin!
Kiehauta kattilassa rasva, fariinisokeri, siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä ja vatkaa joukkoon muna. Lisää jauhot ja sooda, joka on sekoitettu kermatilkkaan.
Sekoita taikina tasaiseksi. Anna sen jähmettyä kylmässä seuraavaan päivään.
Kauli ruispiparitaikina jauhojen avulla ohueksi levyksi ja ota siitä piparkakkumuotilla pipareita, esim. sydämiä, tähtiä ja enkeleitä.
Paista ruispipareita 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Ulla-Maija Hänninen