Joulupipareiden leipominen on ihana jouluperinne, joka täyttää kodin lämmöllä ja nostalgisilla tuoksuilla. Voit valita, teetkö piparitaikinan itse alusta asti vai oikaisetko valmistaikinalla – lopputuloksena on joka tapauksessa herkulliset ja perinteiset joulupiparit.

Itse tehdyn piparitaikinan valmistusaika on yhteensä noin 10 tuntia 30 minuuttia, mutta vain 30 minuuttia kuluu aktiiviseen valmisteluun, jonka jälkeen taikina saa tekeytyä jääkaapissa ja maustua kunnolla. Jos valitset valmistaikinan, saat piparit pöytään nopeammin, eikä makukaan kärsi, vaan on silti yhtä perinteikäs ja herkullinen.

Valitse itse tehty tai valmistaikina, koristele piparit tomusokerilla ja sitruunamehulla ja nauti joulun tuoksusta ja mausta!

Ainekset Valmistaikinasta 30-40, itse tehdystä taikinasta n. 60 annosta

Tai tee taikina itse:
2
dl
siirappia
2
dl
(tummaa) sokeria
300
g
voita (tai margariinia)
1
ps
piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2
kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1
dl
(laktoositonta) kermaa
2-3
tl
soodaa
Koristeluun:
3
dl
tomusokeria
3
rkl
sitruunamehua

Ohje

  1. Sulata joulupiparitaikina jääkaapissa pakkauksessaan yön yli tai levitä taikinalevy/levyt sulamaan huoneenlämpöön n. 45 min, kunnes taikina on riittävän sulanut kaulittavaksi.
  2. Kauli taikinalevy/levyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.

Jos teet taikinan itse:

  1. Tee piparitaikina mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.
  2. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.
  3. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.
  4. Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään.

Joulupipareiden muotoileminen, paistaminen ja koristeleminen:

  1. Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle.
  2. Paista joulupiparit uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.
  3. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutus. Laita sitä leivinpaperista tehtyyn paperitötteröpursottimeen ja koristele piparit. Voit myös käyttää valmista tuubeissa myytävää piparikuorrutetta. Anna koristelun kuivua. 
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.