Kevät ja leivonta – mikä ihana yhdistelmä. Kevät ja muutenkin vuodenajat näkyvät selvästi myös leivonnassa. Pitkän talven jälkeen värejä tulee lisää ja maut raikastuvat. Edelleenkin öisin pakastaa, mutta aurinko antaa jo lupauksen lämpimämmistä keleistä.

Kevään leivonnassa näkyy selvästi myös vappu. Vappuun kuuluu ehdottomasti sima. Siman kanssa herkutellaan tietysti myös donitseilla ja munkeilla. Muutaman viime vuoden aikana on hitiksi muodostunut donitsipellillä paistettavat uunidonitsit. Paistaessasi donitsit uunissa, pääset uppopaistetun rasvan tuoksusta ja mahdollisesti pienestä tulipalon pelosta. Uunidonitsit valmistuvat nimittäin hyvin helposti ja nopeasti nimensä mukaan uunissa paistamalla.

Suosittelen kokeilemaan näitä raikkaita sitruunadonitseja, joissa sitruuna maistuu sekä donitsitaikinassa että makeassa kuorrutteessa. Donitsit voit koristella oman makusi mukaan erilaisilla strösseleillä, nonparelleilla, confeteilla tai sokerimassakoristeilla.

Ainekset 12 annosta

Donitsit
50
g
voita
1
sitruuna
½
dl
maitoa
½
tl
ruokasoodaa
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
kananmunaa
Kuorrute
½
dl
sitruunamehua
½
dl
vettä
50
g
voita
dl
tomusokeria
(keltaista elintarvikeväriä)
nonparelleja, strösseleitä tai muita sokerikoristeita

Ohje

  1. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Nosta sivuun muun valmistuksen ajaksi. 
  2. Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori ja purista mehu (noin 1 dl). 
  3. Mittaa sitruunamehun joukkoon maitoa niin, että saat yhteensä 1 ½ dl nestettä. Sekoita nesteiden joukkoon vielä ruokasooda. 
  4. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe sekä suola. 
  5. Lisää joukkoon kananmunat, nesteet sekä sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Pursota tai lusikoi taikina öljytyn donitsipellin koloihin. 
  7. Paista 175 asteessa noin 12-15 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä pellillä hetki ja kumoa ne alustalle. Jos donitsipellillä on vain kuusi donitsikoloa, valmista silloin kaksi pellillistä peräjälkeen. Muista öljytä vuoka hyvin.
  8. Valmista kuorrute mittaamalla kattilaan sitruunamehu, vesi ja voi. Kuumenna niin, että voi sulaa. 
  9. Lisää tomusokeri joukkoon koko ajan sekoittaen. 
  10. Kaada kuorrute kulhoon ja upota jäähtyneiden donitsien toinen puoli kuorrutteeseen ja nosta donitsit ritilälle tai leivinpaperin päälle. 
  11. Ripottele mahdollisimman nopeasti nonparelleja tai muita koristeita kuorrutteen päälle.

VINKKI! Ylimääräisen kuorrutteen voi säilyttää tiiviissä rasiassa jääkaapissa muutaman päivän ajan. Jos käytät kuorrutetta uudestaan, niin lämmitä se ennen käyttöä, jotta saat sen levittymään tasaisesti donitsien päälle.


 

Resepti:

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.