"Kakun idea: Tämä ei ole mikään pikaisesti tekemällä valmis kakku, vaan ihan tarkoituksella isänpäiväksi ajatuksella ja rakkaudella kasattu kakku. Pihlajanmarjaa halusin käyttää tässä kakussa sen takia, koska sitä on aika vähän yleensäkin leivontaan käytetty, sitä kuitenkin löytyy hyvin ympäri Suomen ja hillon tekeminen ei ole kovin työlästä. Lisäksi pihlajanmarja tarjoaa makuelämyksenä jotain aivan erilaista, ja koristelussa pihlajanmarja on todella syksyinen juuri oikean oranssi, erittäin kaunis. Mikäli ei pihlajanmarjoista pidä, voi kakun reseptiä tietenkin muuttaa, ja korvata pihlajanmarjan vaikka puolukalla tai karpalolla, nämä sopivat kuitenkin tuohon vuodenaikaan paremmin kuin esim. mansikka."

Sorbus = pihlajan latinankielinen kasvisuku

Ainekset noin 8:lle annosta

Pihlajanmarjahillo:
1
l
pihlajanmarjoja
2
dl
vettä
3
omenaa
10
dl
hillosokeria
kardemummaa
kanelia
Kakkupohja:
3
munaa
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
piparkakkumaustetta
Kakun täyte:
1
prk
kuohukermaa
1
prk
maitorahkaa
1
pkt
maustamatonta tuorejuustoa (200 g)
3
dl
sokeria
200
g
valkosuklaata sulatettuna
8
liivatelehteä
dl
pihlajanmarjahilloa
Koristelu:
250
g
marsipaania
tomusokeria
tummaa suklaata sulatettuna
granaattiomenan siemeniä
pihlajanmarjoja

Ohje

PIHLAJANMARJAHILLO:

  1. Kerää n. 1 l pihlajanmarjoja, pese ja puhdista. Laita kattilaan marjat ja 2dl vettä, lisäksi pilkoin sekaan 3 omenaa hieman pehmentämään makua. Laita kiehumaan ja sekaan n. 10 dl hillosokeria, ja mausteeksi ripaus kardemummaa ja kanelia.

  2. Soseuta marjat välissä sauvasekoittimella ja jatka keittämistä sen jälkeen n. 10 min. Hillo on valmista purkitettavaksi.

KAKKUPOHJA:

  1. Aluksi leivotaan irtopohjavuokaan (halkaisija 26-28 cm) matala kakkupohja, tarkoituksena halkaista pohja kahtia ja kasata vuokaan moussekakku, jonka pohjalle laitetaan toinen osa kakkupohjasta ja täytteen päälle toinen osa. Tämän kakkupohjan juju on tuossa piparkakkumausteessa.

  2. Munat ja sokeri vaahdotetaan hyvin ja sekaan lisätään jauhot joihin sekoitettu leivinjauhe ja piparkakkumauste. Paistetaan 200-asteessa n. 25 min.

KAKUN TÄYTE:

  1. Laita liivatteet ohjeen mukaan likoamaan. Vatkataan kuohukerma ja sokeri vaahdoksi, sekaan rahka ja tuorejuusto, sulata suklaa ja lisää seokseen, lisää hillo ja vatkaa hyvin. Lopuksi sulatetut liivatteet sekoitetaan sekaan.

KAKUN KASAAMINEN:

  1. Laita irtopohjavuoan pohjalle (sama vuoka jolla tehdään kakkupohja, pestynä) pohjan muotoon leikattu leivinpaperi. Kakkupohjan toinen puolisko laitetaan vuoan pohjalle, päälle ohuesti pihlajanmarja hilloa.

  2. Tämän jälkeen vuokaan laitetaan kakun moussetäyte, jonka päälle varovasti lasketaan toinen kakkupohjan puolisko. Laitetaan kylmään hyytymään n. 3 h. Kakku on tämän jälkeen valmis irrotettavaksi vuoasta, pohjassa oleva leivinpaperi helpottaa kakun siirtelyä.

KAKUN KORISTELU:

  1. 250 g marsipaania kaulitaan ohueksi levyksi, apuna käytetään tomusokeria. Kaulittu marsipaani asetellaan kakun päälle. Sen jälkeen pursotin tummaa suklaata spiraalin muotoisesti kakun keskustasta lähtien ja ympärille ripottelin granaattiomenan siemeniä.

  2. Kakun keskelle laitoin vedessä huuhdellut ja sokerissa pyöritetyt pihlajanmarjat, jotka näyttävät vuodenaikaan sopien jo hiukan pakkasen käsittelemiltä. Tarjoilulautasen pohjan koristelin vaahteranlehdillä.

Resepti:
Teija Tuovinen, Jokela. MTV3 / Arjan Leivontanurkan Isänpäivä-reseptikilpailun parhaimmistoa vuonna 2006.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.