Leivo puolikas annos (5 dl:n nesteeseen tehtyä) pullataikinaa tämän ohjeen tai Emännän Puolikarkea Vehnäjauho -pussin ohjeen mukaan. Käytä siis nesteenä 2½ dl maitoa. Voit myös tehdä koko 5 dl:n annoksen ja leipoa puolet pullataikinasta vaikkapa pikkupulliksi.
Sulata piparitaikina. Kauli pullataikina isoksi levyksi, n. 50 x 50 cm. Pilko viikunat pieniksi paloiksi konjakkiin tai sitruunaveteen turpoamaan taikinoiden sulamisen ajaksi. Voitele isohko reiällinen irtopohjakakkuvuoka.
Leikkaa pullataikinalevyä n. 8 cm leveä pitkä suikale kakkuvuoan pohjalle niin, että pohja peittyy. Levitä päälle samankokoinen suikale kaulittua piparitaikinaa (n. 100 g). Kaaviloi loppu sulanut piparitaikina pullataikinalevyn kokoiseksi isoksi levyksi, asettele kaaviloitu piparitaikina pullataikinan päälle. Se ei haittaa vaikka piparitaikinalevy ei pysyisi niin ehjänä. Levitä päälle vielä viikunaseos.
Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa terävällä veitsellä noin kymmeneksi palaksi. Asettele palat vieri viereen kakkuvuokaan taikinapohjan päälle pystyyn. Kohota pullakakkua puolisen tuntia lämpimässä paikassa.
Voitele kohonneen pullakakun pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia. Peitä foliolla ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Anna pullakakun jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.
VINKKI: Tee bostonpulla myyjäisiin. Piparipulla säilyy mehevänä piparitaikinan ja viikunoiden avulla. Jos pulla pääsee kuivumaan, kostuta sitä konjakilla.
Ylijääneistä viikunoista kannattaa tehdä perinteinen, ihanan mehevä viikunakakku.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Jukka Pakarinen / Otavamedia