Tässä iki-ihana taatelikakku, joka on leivottu voilla, tummalla sokerilla ja tietysti taateleilla keittäen taikinapohja.
Karkea vehnäjauho toimii parhaiten kahvikakuissa, koska siitä ei tule sitkoa kakkutaikinaan (kuten puolikarkeilla pullajauhoilla). Rommilla tai kahviliköörillä saat vaihtelua taatelikakkuun. Voit myös kokeilla taatelikakkutaikinaa matalaan piirakkaan, paista ½ annosta taikinaa piirakkavuoassa sellaisenaan kypsäksi, levitä jäähtyneelle taatelipiirakkapohjalle raikasta hilloa, marjoja ja rahka-kermaseosta.
Ainekset 1½-2 l kakkuvuoka, noin 8 annosta
Ohje
-
Kiehauta vesi ja taatelit isossa teräskattilassa pehmeäksi massaksi, lisää tarvittaessa hiukan vettä. Lisää voi ja anna sen sulaa kuumaan taateliseokseen, anna jäähtyä.
-
Vatkaa jäähtyneen seoksen joukkoon munat yksitellen, mieluiten sähkövatkaimella. Vatkaa taikinaan vuorotellen sokeria, kermaa, johon on sekoitettu sooda sekä vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vaniljasokeri.
-
Kaada tasainen taikina korppujauhoilla leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45 min-1 tunti.
VINKKI: Voit lisätä taateliseokseen rommia tai kahvilikööriä, jos haluat vaihtelua kakun makuun.
VINKKI: Soodaa käytetään vain silloin, kun reseptiin käytetään hapanta ainetta ja se antaa tällöin leivonnaiselle/kakulle hyvää makua ja rakennetta. Taatelikakussa ei kannata lähteä korvaamaan soodaa leivinjauheella, jos haluaa kakusta perinteisen tyyppisen taatelikakun, pelkkä leivinjauhe latistaa makua, toisaalta soodaa käytetään nimenomaan vain osaksi tässä (osa on leivinjauhetta), jotta sooda ei maistu kakussa liikaa. Muista, että sooda lisätään kylmään nesteeseen ja kylmään taikinaan, ei kuumaan taateliseokseen. Samantyyppinen on perinteinen kaurakeksi, latteampi maku tulee leivinjauheella.