Metsään, mars! Taio pöytään suolaiset sienimuffinit ja makea marjayllätys
Juuri nyt on oikea aika suunnata metsän siimekseen marja- ja sieniapajille. Perinteisten piirakoiden sijaan voi tänä vuonna kokeilla jotakin uutta. Heittäydy rohkeasti metsän antimien monipuoliseen maailmaan!
Alkusyksyn auringon vielä lämmitellessä on hyvä hetki hyötyretkelle. Marjat ja sienet odottavat poimijaansa ja sammalmättäällä massutettu eväsleipä maistuu aina paremmalta kuin kotisohvalla syöty samanlainen.
Metsään mennessä kannattaa muistaa muutama asia. Aivan ensimmäiseksi on tärkeää valita marjastus- ja sienestyspaikka niin, ettei eksyminen ole ongelma. Ota mielellään kuitenkin mukaan myös kartta. Varaudu myös metsän muihin asukkaisiin, hyönteiset ovat marjastajan ja sienestäjän kiusa. Jos tarkoitus on täyttää pakkanen koko talven tarpeilla, kannattaa käsipelin sijasta luottaa marjapoimuriin.
Sienestäjän on erityisen tärkeää olla tietoinen siitä, minkälaisia lakkipäitä koriinsa keräilee. Ota metsälle mukaan sienikirja, äläkä kerää sellaisia sieniä, joista olet epävarma. Tarkista aina poimimiesi sienien myrkyllisyys ja se kuinka niistä saadaan syömäkelpoisia. Ryöppäämisajat tulee ottaa vakavasti.
Suomen metsät pullistelevat ilmaisia terveyspommeja, hae pian pakkasesi täyteen vitamiineja ja antioksidantteja – talvi menee mukavasti myös ilman flunssaa.
Sieni-tomaattimuffinit
Suolaiset muffinit ovat maukkaita ja ruokaisia tarjottavia ja ne sopivat vaikkapa illanistujaisten suolaisiksi naposteltaviksi tai esimerkiksi rapujuhlien vatsantäytteeksi. Voimakkaan makuiset sienet antavat eniten makua muffineihin ja esimerkiksi kantarellin makuinen tuorejuusto sopii muffineihin erinomaisesti.
10-20 kpl koon mukaan
2 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
2 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl roseepippuria
1 tl yrttisuolaa
2 tl rakuunaa
200 g ryöpättyjä/valutettuja sieniä, esim. kantarelleja, mustia torvisieniä tai suppilovahveroita (tai 20 g/1 dl kuivattua sienirouhetta)
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja pieninä kuutioina
1 rs (100 g) kantarellituorejuustoa
1 dl kevytranskankermaa
1 dl maitoa, tuoremehua tai kasvis- tai sienilientä
2 kananmunaa
1 dl öljyä/aurinkokuivattujen tomaattien säilöntälientä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita muut aineet joukkoon. Mikäli käytät taikinaan kuivattua sienirouhetta, lisää taikinaan yksi ylimääräinen desilitra kasvislientä, maitoa tai omenatuoremehua. Lusikoi taikina muffinivuokiin tai -pellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia muffinien koon mukaan.
VINKKI: Saat maidottomia muffineja, kun käytät ohjeeseen tuorejuuston ja kerman sijaan yhteensä 3 dl kookosmaitoa.
Marjayllätykset
Ihanan pulleat unelmaleivokset syntyvät voitaikinan ja tuulihattutaikinan yhteiskäytöllä. Täytteenä on raikas ja ilmava rahka tuoreiden kauden marjojen kera: vadelmia, herukoita, karviaisia, karhunvattuja, puolukoita tai vaikka mansikoita. Ihanuuden kruunaa valitsemasi tuoreen yrtin maku. Kokeile esimerkiksi minttua, basilikaa, sitruunamelissaa tai laventelia.
15 kpl
Pohjaosat:
1 pkt Myllyn Paras Voitaikinaa (500 g)
Tuulihattuosat:
1¼ dl vettä
25 g voita
1 dl Myllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja tai Erikoisvehnäjauhoja
(⅓ tl leivinjauhetta)
2 kananmunaa
Yrttirahka marjoilla:
2 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g maitorahkaa
1 dl tuoretta yrttisilppua esim. minttu, basilika, sitruunamelissa tai laventeli
5 dl marjoja: vadelmia, herukoita, karviaisia, karhunvattuja, puolukoita, mansikoita
Voiteluun:
munaa
Kauli sulaneet taikinalevyt yhden kolmasosan pidemmiksi. Leikkaa jokainen levy kolmeksi neliöksi.
Kiehauta tuulihattuja varten vesi ja rasva kattilassa, ota pois liedeltä ja lisää koko jauhomäärä kerralla. Sekoita, kunnes vesi-rasvaseos imeytyy jauhoihin. Kuumenna seosta uudelleen sekoittaen niin, että taikina irtoaa kattilan reunoista. Siirrä kattila taas pois levyltä ja sekoita joukkoon yksi muna sähkövatkaimella. Anna taikinan jäähtyä jonkin aikaa ja vatkaa joukkoon toinen muna. Leivinjauhe ei ole välttämätöntä, mutta varmistaa kohoamisen. Lisää se viimeisen munan kanssa.
Nosta teelusikalla nokare tuulihattutaikinaa jokaisen voitaikinaneliön keskelle. Nosta voitaikinaneliöiden kulmat ylös keskelle hyvin nipistäen kostutetuin käsin, voitele munalla. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa 25 - 30 min.
Vaahdota täytettä varten kerma, lisää rahka ja sokerit sekä tuore minttusilppu. Voit käyttää myös muita yrttejä. Täytä leivokset jäähtyneinä yrttirahkalla ja marjoilla.
Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Teksti: Viestintätoimisto Deski Oy, 2013
Kommentteja ja keskustelua