Koko Suomen suurin joululeivontakisa on täällä
On aika putsata kaulimen kannat jauhoista, sillä Joululeivonnan SM-kisa käynnistyi 18.10.2023 – nyt etsinnässä on Suomen mestarit 2023 ja Someleipurit 2024. Kurkkaa SM-kisan kulisseihin, hae mukaan ja nappaa talteen nykyisten Someleipurien reseptit sekä voitokkaat vinkit kisaan.
SM-kisassa etsitään Suomen kekseliäimpiä leipureita
Myllyn Paras -brändi etsii Joululeivonnan SM-kisalla taas Suomen kekseliäimpiä leipureita, joiden käsissä syntyvät jännittävät reseptit ja makuparit sekä näyttävät koristelut. Voittajat palkitaan 1000 € lahjakorteilla ja vuoden kestävällä Someleipurit 2024 -yhteistyösopimuksella, josta maksetaan erillinen rahapalkkio.
Joululeivonnan SM-kisa käydään tänä vuonna etänä kahdessa sarjassa: 16–20-vuotiaat ja yli 20-vuotiaat. Hakua varten tarvitset itse suunnittelemasi reseptin kekseliääseen ja maistuvaan joululeivonnaiseen sekä julkisen sometilin. Lisäksi hakemuksessa pitää vastata yhteen kysymykseen: miksi olisit hyvä Someleipuri.
Vaikka julkinen sometili on edellytys kisaan hakemiselle, ei hakijan missään nimessä odoteta olevan valmis vaikuttaja tai suuren yleisön suosikki – halu kehittyä kekseliäänä leipurina ja sisällöntuottajana merkitsee.
Suomen mestareista kruunataan myös Someleipurit 2024
Joululeivonnan SM-kisan voittajista kruunataan siis paitsi Suomen mestarit 2023 myös Someleipurit 2024 eli Myllyn Parhaan palkalliset resepti- ja someyhteistyökumppanit ensi vuodeksi. Someleipureille annetaan pitkin vuotta tehtäviä, joista syntyneet reseptit julkaistaan Myllyn Paras -reseptipankissa ja somessa.
Viime vuonna SM-kultaa napanneet Anna Jaatinen ja Pihla Sallinen ovat olleet Someleipureita 2023 voitostaan asti. Tunnelmat kuluneesta vuodesta ovat täynnä inspiraatiota ja onnistumisen iloa:
– Vuosi on ollut todella antoisa ja inspiroiva. Parasta on ollut huomata, kuinka haasteet ovat antaneet inspiraatiota ja pään syövereistä löytyy yhä uusia ideoita muille jaettavaksi. Onnistumisen iloa on riittänyt haasteesta toiseen. Rakastan leipoa, asetella leivonnaisen kauniisti pöydälle ja ottaa siitä kuvia. Tätä kaikkea olen Someleipurina päässyt tekemään, Anna muistelee Someleipurit 2023 -vuottaan.
Myös Pihla nostaa Someleipurit 2023 -vuotensa parhaaksi jutuksi inspiroivat ja yllättävät haasteet:
– Vuosi Someleipurina on ollut antoisa ja inspiroiva. Parasta on ollut kehitellä erilaisten haasteiden tehtävänannoista uusia, herkullisia ja yllättäviä leivonnaisia. Someleipuruuden kautta olen myös tutustunut uusiin Myllyn Parhaan tuotteisiin, jotka ovat nykyään minulla jatkuvassa käytössä.
Someleipurit vinkkaavat: SM-kultaa napataan luovuudella
Joululeivonnan SM-kisaan on tänä vuonna erityisen helppo osallistua kisaajan sijainnista riippumatta, sillä finaaliin päässeiden reseptit testileipovat sekä arvioivat Someleipurit 2023 Anna ja Pihla. Osallistujat voivat siis ottaa rennosti vaikka kotisohvalla hakemuksen lähettämisestä voittajien julkistamiseen asti.
Suurimman haasteen kisaan tuo se, että luovuus ja kekseliäs reseptiikka ovat kriteereissä korkeimmalla – nyt ei tavan tähtitortut tai kahvikakut riitä. Uusille hakijoille Annalla ja Pihlalla onkin selkeät vinkit:
– Kannattaa ajatella raaka-aineita ja leivonnaisia uudella tavalla ja etsiä inspiraatiota ympäristöstä. Näin voit saada aikaan jotain erikoista, mikä voi olla juuri se juttu SM-kisassa, Anna kannustaa.
– Olkaa luovia ja kokeilkaa rohkeasti uusia makuyhdistelmiä sekä koristelutyylejä. Vaikka joulu onkin perinteiden aikaa, tilaa löytyy aina myös uusille ja herkullisille innovaatioille, Pihla täydentää.
Annan nopeat nougatmunkit torttutaikinasta
60 min / 30 kpl
Munkkeihin:
500 g / 5 kpl Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä
30 kpl suklaisia nougatkonvehteja
Päälle:
1 dl erikoishienoa sokeria
1 tl kanelia
Lisäksi paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
- Sulata torttutaikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- Jaa sulaneet levyt kuuteen osaan: kerran pitkittäin ja sitten kolmeen osaan.
- Laita yksi suklainen nougatkonvehti torttutaikinapalan toiseen reunaan. Käännä taikina päälle ja nipistele taikinan reunat tiiviisti yhteen.
- Kuumenna öljy kattilassa 180 °C asteiseksi. Paista nougatmunkkeja öljyssä noin 5 minuuttia. Nosta reikäkauhan avulla munkit talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.
- Sokeroi munkit lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.
Vinkki! Korvaa suklainen nougatkonvehti palalla täyteläistä brie-juustoa ja jätä sokerointi tekemättä. Näin saat herkullisia suolaisia suupaloja vaikkapa pikkujoulupöytään.
Pihlan kinuskiset piparipatukat
75 min / 20 kpl
Pohjaan:
500 g Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa
Täytteeseen:
1 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
Kuorrutteeseen:
100 g tummaa suklaata
100 g valkosuklaata
+ koristeeksi esim. pakastekuivattua vadelmaa
- Asettele suorakaiteen muotoiseen vuokaan (koko n. 15 x 25 cm) leivinpaperi.
- Kauli sulanut piparitaikina suorakaiteen muotoiseksi ja painele vuoan pohjalle sekä nosta reunoille noin 2 cm korkeuteen. Paista 200 °C asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
- Jäähdytä kypsä piparipohja ja levitä sitten kinuski sen päälle.
- Sulata suklaat ja levitä tumma suklaa kinuskin päälle. Pursota valkosuklaasta sivuttaissuunnassa viivoja tumman suklaan päälle ja luo kuvio vetämällä tikulla vastakkaisiin suuntiin pystysuunnasta.
- Koristele esimerkiksi pakastekuivatulla vadelmalla.
- Anna suklaan jähmettyä hetki huoneenlämmössä tai tarvittaessa jääkaapissa. Älä kuitenkaan jähmetä sitä kokonaan ennen leikkaamista.
- Leikkaa piirakka sivuttaissuunnassa patukan mallisiksi paloiksi tai vaihtoehtoisesti annospaloiksi. Anna herkullisena muistamisena tai tarjoile kahvipöydän takuuvarmana herkkuna.
Kommentteja ja keskustelua