Keltajuuri sisältää punajuuresta poiketen vain keltaista väriainetta, betaksantiinia. Keltajuuresta tulee ruokaan syvänkeltainen tai oranssi väri, joka säilyy ja voimistuu kypsennyksen aikana. Keltajuuri on vanha kasvi, joka on jälleen tullut suosituksi. Keltajuuren maku on selvästi makeampi ja hieman miedompi kuin perinteisen punajuuren.

Raitajuuren mallossa on selvästi nähtävissä vuorotellen valkoisia ja punaisia renkaita. Raitajuuri on kauniin koristeellisen näköinen viipaloituna. Raitajuuren värit haalenevat paistettaessa. Raitajuuri on maultaan punajuurta miedompi.

Ainekset noin 30 annosta

Taikina:
6
dl
vettä tai paksua jogurttia, esim. sitruuna tai Alpro Lime ja Sitruuna
Täyte:
n. 3
keltajuurta
n. 3
raitajuurta
½
tl
suolaa
(1
tl
rouhittua mustapippuria)
Paistamiseen:
50
g
voita tai margariinia
Yrttirahka:
200
g
maitorahkaa tai rahkavalmistetta
1
dl
silputtua timjamia tai oreganoa
hiven suolaa

Ohje

  1. Vispaa kulhossa veteen tai sitruunajogurttiin 1 pussi lettujauhoja ja anna taikinan turvota juuresten viipaloinnin ajan.
  2. Puhdista ja kuori juurekset. Leikkaa ne sen jälkeen n. ½ cm paksuiksi isoiksi pyöreiksi viipaleiksi.
  3. Kuumenna lettupannu, sivele koloihin rasvaa ohuelti. Laita joka koloon aina yksi juuresviipale. Paista juuresviipaleet lettupannun koloissa molemmin puolin lähes kypsiksi. Ripottele paistettujen juuresten pintaan hiukan suolaa ja halutessa rouhi päälle myös pippuria. Lisää sen jälkeen kolot täyteen lettutaikinaa ja paista letut miedolla lämmöllä molemmin puolin. Juurekset jäävät näin paistettujen lettujen keskelle.
  4. Nauti letut sellaisenaan tai valmista yrttirahka lettujen kanssa tarjoiltavaksi sekoittamalla ainekset. Nauti juuresletut kuumina.

Vinkki: Voit kokeilla taikinaan erilaisia paksurakenteisia jogurtteja.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.