Sima on ehdoton vappujuoma ja sen valmistus kotona käy helposti. Sima on hyvä muistaa valmistaa hyvissä ajoin ennen vappuhulinoita
Ainekset annosta
4
l
vettä
250
g
fariinisokeria
250
g
taloussokeria
1-2
sitruunan mehu
⅕
tl
tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria
rusinoita
Ohje
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan fariinisokeria (500 g). Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima.
Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Älä käytä liian tiukkaa korkkia - paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
Ihmettelen kovasti sitä, että simaa pitäisi juoda juuri vappuna, Runebergin torttuja Runeberginpäivänä, riisipuuroa jouluna jne...Näistä kaikista pitäisi saada nauttia milloin vain. Valitettavasti esim Runebergin torttujen myynti pysähtyy kuin seinään kun päivä on ohitse. Niistä nauttisi kernaasti paljon pitempään. Simaa teen vasta sitten kun sää muuttuu kesäisemmäksi. Siman pohjana käytän aina koivunmahlaa. Näin siitä saa vähän terveellisempää ja makukin on mielestäni parempi. Kylmällä säällä ei tee mieli simaa ja vappuna on usein kylmää.
Sima kuuluu suomalaiseen vappuperinteeseen, siksi sitä juodaan erityisesti vappuna. Mutta onneksi simaa voi juoda ja toivottavasti juotaisiinkin kaikkina vuodenaikoina. Se sopii juomaksi myös monenlaisiin juhliin. Perinteisen sitruunasiman lisäksi voi kokeilla erilaisia maustamisvaihtoehtoja.