Hyvin varustetuista ruokakaupoista ja aivan takuuvarmasti aasialaisista marketeista löytyvä XO-kastike on pop! XO kohottaa vihannekset uusiin ulottuvuuksin, ja on lyömätön kaveri niin lihalle kuin kalalle. Kiinalainen soosi on löytänyt tiensä länkkärikeittiöhin, ja menee maustajana sellaisenaan vaikka pelkän riisin tai spagetin kera.
XO-kastike kehiteltiin 80-luvulla Hongkongissa. Kastikkeen valmistukseen käytetään ilmakuivattua kinkkua ja kuivattuja kampasimpukoita. Ainekset keitetään tahnaksi katkarapujen, valkosipulin, chilien, salottien ja muiden mausteiden kanssa. Tuloksena on voimakkaan umaminen ja superintensiivinen soosi, jonka makumaailma on jotain makean ja savuisan tulisen välillä.
Tässä ohjeessa XO maustaa broilerin jauhelihasta valmistettua pastakastiketta, jonka kanssa tarjotaan pikaisesti pannulla notkisteltua paksoita.
Ainekset 4:lle annosta
Ohje
-
Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen kulhossa jauhelihan kanssa. Anna maustua 10 minuuttia.
-
Lämmitä öljy wokissa tai laakeassa paistinpannussa. Lisää sipuli ja inkivääri. Paista kunnes salotit ovat pehmeitä, lisää valkosipuli ja paista vielä puoli minuuttia.
-
Lisää pannulle marinoitu jauheliha. Paista jatkuvasti sekoittaen, kunnes jauheliha on saanut kunnolla väriä pintaan.
-
Lisää vesi ja hauduta lempeällä lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia.
-
Kastikkeen hautuessa ryöppää minipaksoit kiehuvassa vedessä (30 sekunttia) ja keitä spagetti kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
-
Jaa spagetti tarjoiluastioihin ja annostele päälle kastiketta. Lisää mukaan tilkka keitinvettä, jos spagetti tuntuu liian kuivalta.
-
Viimeistele annokset paksoilla ja kevätsipulilla. Kata pöytään XO-kastiketta niille, jotka haluavat annoksiinsa vielä lisää potkua.
Kommentteja ja keskustelua