Tämä on Suomesta saataviin raaka-aineisiin mukailtu ja testattu ohje.

Aineissa vaihtoehtoinen toinen tuote löytyy yleensä paremmin Suomen ruokakaupoista, ensimmäiset taas helpoiten Suomesta isoissa kaupungeissa olevista ”Aasian marketeista”.

Äyriäiset saat helpoiten pakasteena.

Vietnamilainen minttu ei ole ohutlehtistä ruukku-minttua, vaan paksumpivartista minttua, jota voi löytää marketeista rasioihin pakattuna.

Salaattiin käytettävä papaija saa olla kiinteää ja melko kovaa, jotta sitä voi suikaloida; ylikypsä papaija ei sovi salaattiin.

Vietnamilaisessa ruoanlaitossa ei juuri käytetä suolaa, sen sijaan erilaisia aromaattisia hapan-makeakastikkeita ja sokeria.

Ainekset 3-4:lle annosta

Salaatti:
50
g
katkarapuja
50
g
mustekalan renkaita
50
g
kuivattua Fungus-sientä (tai siitakesientä)
10
cm
kurkkua
1
porkkana
1
dl
tuoretta vietnamilaista minttua (mietoa)
100
g
lootuksen tai bambun varsia (säilyke)
100
g
tuoretta papaijaa (puolikas, saa olla vähän raaka)
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike:
1
kpl
punainen chilipalko (n. 10 cm)
2-3
valkosipulinkynttä
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
makeaa soijakastiketta
1
limen mehu (½ dl)
4
rkl
sokeria

Ohje

  1. Kiehauta pannussa vettä ja laita ravut ja mustekalan renkaat kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi niin, että ne kypsyvät. Älä keitä liikaa. Valuta äyriäiset lävikössä. Laita kuivatut sienet turpoamaan veteen.

  2. Raasta tai suikaloi kurkku kuorineen ja porkkana kuorittuna pitkäksi ohueksi raasteeksi. Revi minttua hieman. Pilko lootuksen tai bambun varret n. 5 cm suikaleiksi. Puristele sienistä vesi pois, mikäli liotit kuivattuja sieniä. Suikaloi sienet ja papaija. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään.

  3. Valmista kastike silppuamalla terävällä veitsellä chili ja valkosipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita muut aineet ja lisää silput joukkoon. Sekoita kastike salaatin joukkoon, anna salaatin maustua.

  4. Tarjoile sellaisenaan alkuruokana, lisäkkeenä tai pääruokana riisikakkujen tai Myllyn Paras -pasteijoiden, esim. Myllyn Paras Pinaatti-Fetapasteija sopii hyvin salaatin kanssa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.