Ainekset n. 10:lle, pyöreä irtopohjainen piirakkavuoka, halkaisija 26-28 cm annosta

Täyte:
4
liivatelehteä
½
dl
sitruunasta puristettua mehua
15
cm
purjosipulia
150
g
kirjolohenmätiä
200
g
kylmäsavulohta tai -kirjolohta
200
g
savulohi tmv. tuorejuustoa
2
dl
smetanaa
1
tl
sitruunapippuria
1
dl
tuoretta timjamisilppua
2
dl
vaahtoutuvaa kermaa
Päälle:
n. 50
g
kylmäsavulohta tai -kirjolohta
n. 100
g
mätiä
keksejä pohjataikinasta
sitruunalohkoja
tuoretta timjamia

Ohje

  1. Levitä taikina pyöreän irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle, pistele pohja haarukalla. Jätä taikinaa hieman yli ja leivo siitä muutama ruispipari (esim. sydän) kakun päälle koristeeksi.
  2. Paista piirakkapohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Paista piparit erikseen, n. 8 min. Anna jäähtyä.
  3. Valmista sillä aikaa täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä hetki. Kuumenna sitruunanmehu kuumaksi mikrossa, sulata vedestä puristetut liivakot siihen. Hienonna purjosipuli mahdollisimman hienoksi. Leikkaa myös lohi melko pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  4. Yhdistä kaikki täytteen aineet, lisää kermavaahto lopussa varovasti ja ihan viimeisenä hieman jäähtynyt liivakkoseos, sekoita vielä nopeasti tasaiseksi täytemassaksi. Kaada täyte välittömästi pohjan päälle irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi. Koristele ennen tarjoilua.
  5. Piirakan voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa.

VINKKI: Voit tehdä piirakasta juhlavamman käyttämällä sitruunamehun tilalla valkoviiniä. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.