10 parasta joululeivonnaista
Jouluna otetaan esille parhaat leivontareseptit, joissa maistuu joulu. Monille reseptejä kertyy suvun kätköistä, mutta myös uusille suosikkileivonnaisille halutaan jättää tilaa. Jouluiset kokeilut ovat hauskoja hetkiä perheen tai ystävien kanssa, usein myös eri sukupolvet kokoontuvat leipomaan yhdessä. Olen tähän kirjoitukseeni valinnut 10 joululeivonnaisherkkua, jotka sykähdyttävät minua juuri tänä jouluna.
JOULUPULLA
Lapsuuden kodissani leivottiin aina pullaa jouluksi. Viime vuosina tämä on jäänyt välillä väliinkin. Mutta nyt jälleen tuntuu siltä, että jouluisen piparipullan tuoksua ei voita mikään. Niinpä tämän joulun pullaksi valitsin Piparikierrepullat. Nimensä mukaan ohjeeseen tulee sekä pullaa että piparia. Molemmista taikinoista kaaviloidaan levyt ja ne asetetaan päällekkäin ja rullataan kierteelle kuten kääretorttu. Rullasta leikataan 2–3 cm:n viipaleita, jotka nostetaan kumolleen muffinivuokiin ja paistetaan uunissa. Jos olet mantelin ystävä, voi ripotella rouhetta levyjen väliin.
SAARISTOLAISLEIPÄ
Meillä joulun ajan alkupaloiksi kuuluvat ehdottomasti graavatut kalat, kuten lohi ja nämä nautitaan itse leivotun saaristolaisleivän kanssa. Leivän voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen joulua pakastimeen. Eikä saaristolaisleivän leivonta ole itse asiassa niin vaikeaa kuin voisi ajatella, sillä ohjeeni on helppo, eikä siinä ole monimutkaisia vaiheita. Helpoimmalla saat leivottua leivän pitkulaiseen vuokaan, jolloin taikinan voi jättää löysäksi ja sen voi vain kaataa vuokaan. Saaristolaisleipä sisältää paljon tummia jauhoja, omenaa ja kaljamaltaita eli leivästä saa mukavasti kuitua, joka auttaa vatsan toimintaa jouluherkuttelun aikana.
LOHIPIIRAKKA
Lohipiirakka toimii aina, mutta meillä pellillinen lohipiirakkaa on maistuvaa tarjottavaa eritoten pikkujouluissa, itsenäisyyspäivän ja vuoden vaihteen juhlissa. Mutta miksipä se ei sopisi myös joulupöydän kalaosioon.
COCKTAILPALAT GLÖGIN KANSSA
Kaikkein useimmin leivon lehtevistä taikinoista cocktailpaloja. Teen näin myös joulun aikaan, koska yksinkertaisesti helpoimmat maistuvat joululeivonnaiset syntyvät Myllyn Paras Voi-, Lehti- ja Torttutaikinoista, jotka ovat makeuttamattomia ja sopivat sekä suolaisten että makeiden cocktailpalojen pohjiksi. Valmistus on nopeaa: ota sydämen, tähden tai kuun muotoisella piparimuotilla sulaneesta taikinalevystä paloja. Kaikkein yksinkertaisimmillaan voit leikata taikinalevyt pieniksi neliöiksi (yksi levy 8 osaan). Voitele palat munalla ja ripottele pinnalle koristeeksi unikonsiemeniä, kuminaa, chiliä, raesokeria tmv. Paista palat 225-asteisen uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia kauniin värisiksi. Anna jäähtyä ennen täyttämistä, joka tapahtuu halkaisemalla palat terävällä veitsellä. Voit kurkata ideoita cocktailpalojen leipomiseen ja täyttämiseen tästä.
MÄTI-LOHIPIIRAKKA
Tämä suolainen hyydytetty paljon täytettä sisältävä piirakka on ollut suosikkini jo vuosia. Alun perin valmistin sitä hapankorppupohjaan, mutta nyttemmin olen käyttänyt suolaista piirakkataikinaa. Täytettä varten liotetaan liivatelehtiä kylmässä vedessä hetki. Erikseen kuumennetaan sitruunanmehua kuumaksi ja siihen sulatetaan vedessä lionneet, puristetut liivakot. Kaikki täytteen ainekset yhdistetään, lopussa kermavaahto lisätään varovasti ja ihan viimeisenä hieman jäähtynyt liivakkoseos, jolloin sekoitetaan kaikki aineet tasaiseksi täytemassaksi. Täyte kaadetaan välittömästi pohjan päälle irtopohjavuokaan. Kakku valmistuu hyytymällä jääkaapissa mieluiten yön yli. Piirakan voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa. Saat ohjeen tästä.
JOULUTORTUT
Ei joulua ilman joulutorttuja. Niitä on mukava paistaa joka adventti ja toki myös moninaisiin tilaisuuksiin ja ystäville ennen joulua. Helpoimmat joulutortut syntyvät erilaisilla paistokestävillä marmeladeilla erilaisia taittelumalleja käyttäen. Tekemiäni malleja löydät Myllyn Paras sivuilta, katso video tästä. Parhaimpien torttujen joukkoon valitsen Taateli-valkosuklaiset joulutortut leivoksina. Nämä tortut on valmistettu leivosvuokiin, esimerkiksi folio- tai silikonivuoat sopivat. Päälle on aseteltu pipari- tai kauramurotaikinasta tehty tähti. Herkun näistä tortuista tekee itse keitetty makoisa taateli-valkosuklaa-pähkinätäyte.
MOKKAPALAKAKKU
Joka joulu olen leiponut jonkin jouluun sopivan kahvikakun. Se kestää hyvin säilytystä – toki usein olen leiponut kakun hyvissä ajoin pakastimeen. Tämän vuoden innovaationi on mokkapalojen tyyliin tehty kakku, jossa on herkullinen täyte. Mokkapalakakku toimii joulunajan kahvituksissa, mutta miksipä ei myös glögin kanssa tai jälkiruokana. Kakku kätkee sisälleen maistuvan suklaatäytekerroksen, mutta haluttaessa kakun voi nauttia kuivakakkuna ilman täyttämistäkin. Kuorrutuksena toimii suosittu mokkapalojen kuorrutus nonparelleineen.
PIPARKAKKUBROWNIET
Brownie on amerikkalainen kostean mehevä, tuhti suklaaleivonnainen, josta olen loihtinut jouluisen herkun. Piparkakkubrowniessa on mukana piparkakkutaikinaa ja piparkakkumaustetta. Näillä aineksilla syntyy 12 herkullista brownieta, jotka eivät taatusti jää notkumaan tarjottimelle: tarjoa näitä sellaisenaan tai jälkiruokana kermavaahdon tai ranskankerman kanssa.
SUKLAINEN PIPARIMURULEVY
Viime jouluna tämä uusi reseptini, suklainen piparimurulevy, oli monien mielestä yksinkertaisesti paras. Tämäkin on helppo valmistaa, vaikkapa lasten tai lastenlasten kanssa. Tarvitset paketillisen Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa tai Laktoositon Piparitaikinaa. Puolet taikinasta leivotaan pohjalevyksi ja puolesta leivotaan pipareja piparimurua varten. Jälkimmäisestä tehdään seos sulatetun suklaan joukkoon minivaahtokarkkien, kuivattujen karpaloiden, rusinoiden, taateli- tai luumupalojen sekä pistaasi-, manteli- tai hasselpähkinärouheen kanssa.
SUOLAISEN MAKEAT PIPARIT
Piparien ystävänä joulun suosikkeihini mahtuu vielä yksi pipariresepti, joka on pikkusuolainen. Piparitaikinan joukkoon lisätään pinjansiemeniä, sinihomejuustoa tai suolapähkinöitä ja taikinasta muotoillaan pyörylöitä, kierteitä tai hevosenkenkiä. Saat tästä käyttökelpoisen ohjeen, jolla pelastat glögitarjoilut joulun aikana.
Kommentteja ja keskustelua