Red velvet-kakku on perinteinen ja suosittu amerikkalainen juhlakakku. Kakkupohja on väriltään punainen ja koostumukseltaan pehmeää kuin sametti, siitä se on ilmeisesti nimensäkin saanut – kuin punaista samettia. Kakkupohja on hennosti kaakaon makuinen. Perinteinen red velvet-kakun täyte ja kuorrute valmistetaan maustamattomasta tuorejuustosta, voista, sokerista ja vaniljasta. Tämä makuyhdistelmä on käytetyin täyte ja kuorrute red velvet-kakuissa.

Red velvet-kakkupohjaan kuuluu makua tuovan kaakaojauheen lisäksi piimä tai hapankerma sekä etikka ja ruokasooda. Nämä yhdessä saavat aikaan kakkupohjan samettisuuden. Kakkupohja värjätään elintarvikevärillä, mutta värjäämiseen voi käyttää myös punajuurta. Minä käytin tässä kakussa geelimäistä elintarvikeväriä, joka värjää jo pienellä määrällä kakkupohjan punaiseksi. Kakkupohjan väri vaihtelee sen mukaan minkä sävyisen punaisen värin valitset kakkupohjaan.

Ainekset 12 annosta

Pohja
3
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
1
dl
kermaa
1
rkl
etikkaa
1
tl
sitruunamehua
½
tl
ruokasoodaa
200
g
voita
dl
sokeria
4
kananmunaa
1
dl
ruokaöljyä
(punaista elintarvikeväriä)
Täyte ja kuorrute
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
voita
n. 4
dl
tomusokeria
3
tl
vaniljatahnaa

Ohje

  1. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään kulhossa. 
  2. Sekoita toisessa kulhossa maito, kerma, etikka, ruokasooda ja sitruunamehu.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  4. Lisää voi-sokeriseokseen vuorotellen kuivia aineita sekä kermaseosta. Lisää joukkoon lopuksi  vielä öljy sekä halutessasi punaista elintarvikeväriä tuomaan punaista väriä kakkupohjiin.
  5. Ota kolme 18 cm irtopohjavuokaa ja öljyä niiden reunat. Pingota pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Jaa taikina vuokiin. Paista 175 asteessa noin 25-30 minuutin ajan. Tarkista kakkupohjien kypsyys painamalla puinen cocktailtikku kakkupohjan keskelle. Nosta tikku ylös. Jos tikkuun ei tartu märkää taikinaa, kakkupohja on kypsä. Jos tikkuun tarttuu märkää taikinaa, jatka paistamista viiden minuutin sykleissä ja tarkista kypsyystilanne uudestaan, kunnes kakkupohjat ovat kypsiä. Anna pohjien jäähtyä ennen täyttämistä.
  6. Valmista täyte vatkaamalla huoneenlämpöinen tuorejuusto ja voi yhdessä tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon tomusokeri sekä vaniljatahna. Vatkaa tasaiseksi ja maista täytettä. Lisää tarvittaessa tomusokeria tuomaan makeutta täytteeseen.
  7. Ennen kakun kasaamista tasoita tarvittaessa kakkupohjien paistopinta leikkaamalla veitsellä epätasaisuudet pois. Laita ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Levitä pohjan päälle täytettä ja nosta päälle toinen kerros. Levitä vielä täytettä toisen kakkupohjan päälle ja nosta kolmas kakkupohja täytteen päälle. Levitä loput täytteestä kuorrutteeksi kakun päälle.
  8. Raasta leikatut kakkupohjat hienoksi muruksi. Koristele kakku pursottamalla ylimääräiset kuorrutteet kakun päälle ja ripottamalla kakun reunalle punaista kakkumurua. Säilytä kakku jääkaapissa, mutta ota se hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua.
  9. Huom! Voit paistaa pohjan myös kahdessa 24 cm vuoassa tai jopa yhdessä vuoassa. Tällöin paistoaika voi vaihdella, joten seuraile pohjan kypsymistä paiston aikana. Jos paistat kakun yhdessä vuoassa, leikkaa jäähtynyt kakku kahteen tai kolmeen osaan, kakkuvuoan koosta riippuen. Ole tällöin varovainen kakkua täyttäessä ja koristellessa, koska leikatuista kakkupohjista tarttuu helposti kakkumurua myös täytteeseen ja kuorrutteeseen. 

VINKKI! Voit käyttää vaniljatahnan sijasta myös vaniljasokeria. Vaniljatahnassa vaniljan maku on voimakkaampi.

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.