Tämä kurpitsapiirakka on ihana herkku eritoten halloweenin aikaan, mutta toki se maistuu koko syksyn ajan.
Valitse suolainen tai makea pohja, molemmat käyvät tähän ohjeeseen. Kurpitsainen tuorejuusto tuo herkullisen oranssin sävyn piirakan pintaan.
Tee kurpitsasose ajoissa: leikkaa kurpitsan ylä- ja alapäästä viipale, pane kurpitsa pystyyn ja halkaise keskeltä. Poista siemenet lusikalla ja kuori puolikkaat perunankuorimaveitsellä. Kuutioi kurpitsanlohkot, kypsennä kuutioita suolalla maustetussa vedessä n. 30 minuuttia.
Ainekset 1 piiras, halkaisija n. 28 cm, noin 8 annosta
Paina sulanut taikina piirasvuokaan tai irtopohjaiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kuori ja paloittele puolikas iso kurpitsa tai kokonainen pienempi hokkaido-kurpitsa lohkoiksi. Keitä ne vähäisessä vesimäärässä puolisen tuntia pehmeiksi. Soseuta pehmenneet kurpitsapalat. Lisää 4 dl:aan jäähtynyttä kurpitsasosetta muut täytteen aineet. Kaada seos piirakkapohjalle.
Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 40 minuuttia vuoan pohjan paksuudesta riippuen. Metallivuoassa piirakka kypsyy nopeammin kuin paksummassa keraamisessa tai lasisessa vuoassa. Mikäli leivoit piirakan irtopohjavuokaan, irrota jäähtynyt piirakka vuoasta tarjoilualustalle.
Vatkaa tuorejuustoon tomusokeri massaksi, vatkaa lopuksi joukkoon keittämääsi jäähtynyttä kurpitsasosetta. Sosetta voi laittaa n. 1½ dl tai sen verran, että saa mieleisen oranssin värin kuorrutukselle. Levitä kuorrutetta lastan avulla jäähtyneen piirakan päälle kauniisti tai pursota kuorrutus piirakan päälle. Koristele piirakka murskatuilla pähkinöillä.