Tee maistuva hampurilaissämpylä pikajuuritaikinaan.

Voit valmistaa koko annoksen sämpylöitä ja pakastaa puolet toiseen kertaan.

Vaaleille sämpylöille hampurilaissämpylämäistä rakennetta antaa durumvehnäjauho ja kuituja tuo graham täysjyvävehnäjauho.

Pihvien jauhelihassa, mieluiten sika-nautaa, on hyvä olla riittävästi rasvaa, sillä rasva tekee pihveistä mehukkaita.

Kokoa hampurilainen juuri ennen syömistä. Paahda sämpylän puolikkaat, kuumenna pihvi ja täytä hampurilainen mieluisin täyttein.

Mikäli fenkoli tai sipuli eivät kuulu suosikkeihisi, voit jättää ne pois.

Ainekset 12 sämpylä annosta

Hampurilaissämpylät pikajuuritaikinaan:
5
dl
vettä
50
g
hiivaa
1
rkl
sokeria
1
rkl
suolaa
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle:
½
dl
vettä
½
dl
seesaminsiemeniä
Hampurilaispihvit 6 kpl:
600
g
sika-nautajauhelihaa
2
tl
suolaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
(n. 2
rkl
hienonnettua valkosipulia tai chilikastiketta)
Hampurilaisen muut täytteet:
1
iso punasipuli
3
tomaattia
1
rkl
voita tai rypsiöljyä
1
rku
rapeaa salaattia
1
fenkoli
sinappia, ketsuppia tai valitsemaasi hampurilaiskastiketta
6
viip.
juustoa (esim. Emmental- tai Cheddar)
6
viip.
kinkkuleikkelettä

Ohje

Hampurilaissämpylät:

  1. Leivo ensin hampurilaissämpylät tai ota pakastimesta aiemmin leipomasi sämpylät.
  2. Valmista pikajuuri. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja sokeri. Lisää 2 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 3 dl durumvehnäjauhoja. Jätä juuritaikinaseos peitettynä lämpimään paikkaan noin 25 minuutin ajaksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
  3. Kun juuritaikina kuplii, alusta se pehmeäksi taikinaksi puolikarkeilla vehnäjauhoilla. Anna taikinan levätä 5 min. Muodosta taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12 osaan. Pyörittele taikinapaloista pyöreitä sämpylöitä. Paina ne laakeiksi ja mataliksi, kun asetat ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota kaksinkertaisiksi leivinliinalla peitettyinä.
  4. Voitele kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä, ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 min kauniin värisiksi.
  5. Pakasta puolet sämpylöistä toista kertaa varten ja tee toisesta puolesta hampurilaisia.

Hampurilaispihvit ja muut täytteet:

  1. Pihvejä varten ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön ja sekoita mausteet siihen käsin. Muotoile massasta kostutetuin käsin matalia pyöreitä pihvejä, paina niiden keskusta ohueksi, jotta ne eivät vetäydy palloiksi paistettaessa. Paista pihvit kuumalla pannulla tai parilalla molemmin puolin n. 3 + 3 minuuttia.
  2. Leikkaa sipulit renkaiksi, fenkoli ja tomaatit viipaleiksi. Paista ne nopeasti pannulla pihvien jälkeen. Halkaise sämpylät ja paahda ne pannulla tai leivänpaahtimessa. Sivele leikkauspinnat sinapilla, ketsupilla tai hampurilaiskastikkeella. Kokoa hampurilainen. Aseta kannen päälle tomaattiviipaleet, salaatinlehti, sipulirengas ja fenkoliviipaleet. Nosta pohjapuolen päälle kuuma hampurilaispihvi ja sen päälle juustosiivu ja kinkkuviipale, sulje hampurilainen asettamalla puolet vastakkain. Nauti heti!
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.