Tiesitkö tämän makaronista?
Maailmalta makaronilaatikoksi
Pastan historia on pitkä, vaikka alkuperästä kinastellaan. Yleisen uskomuksen mukaan Marco Polo olisi tuonut pastan löytöretkeltään Italiaan vuonna 1295, mutta historioitsijoiden mukaan Kiinassa olisi syöty nuudeleita tuhansia vuosia pidempään. Oli miten oli, kauaksi Pohjolaan pasta eksyi vasta paljon, paljon myöhemmin.
Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, syötiin makaronivellinä tai siitä tehtiin makaronilaatikkoa. Makaronilaatikko onkin meillä Suomessa keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista. Makaronilaatikko on myös jo 1950-luvulta Suomen suosituimpien ruokien listalla pysyvä koko perheen herkku.
Lihattomasta juhlaruuasta arjen suosikiksi
Makaronilaatikko oli alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. Muna-maidon lisäksi makaronien joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta liha laatikosta jätettiin herrojen harvinaiseksi herkuksi. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla. Yksinkertaista, mutta herkullista!
Makaronilaatikko sisältää useimmiten jauhelihaa. Nykyään kasvisproteiinit kasvattavat suosiotaan kohisten ja härkäpapu, nyhtökaura tai soijapalat ovatkin jo monessa pasta- ja vuokaruoassa tuttuja raaka-aineita.
Makaronin valmistus
Makaroni on jauhosta ja vedestä valmistettua taikinaa. Perinteisesti pastataikinaan on käytetty durumvehnäjauhoja, mutta nykyään myös muut jauholaadut sopivat pastan valmistukseen. Pastataikinaan voidaan lisätä puolikarkeita vehnäjauhoja, hiivaleipävehnäjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja, ohra-, kaura- tai ruisjauhoja jne. Pastataikinaan voidaan myös lisätä kananmunia, mausteita, kasviksia ym.
Pastatuotteet valmistetaan sekoittamalla vesi ja jauhot pastataikinaksi, joka puristetaan paineella muottien läpi, leikataan halutun mittaiseksi, kuivatetaan kuivatusuunissa ja pakataan. Erimallisia pastatuotteita saadaan käyttämällä erilaisia pastamuotteja.
Tässä vielä pari makaroniin liittyvä kysymys ja vastaus:
Ovatko makaronipakkauksessa ilmoitetut ravintoarvotiedot keitettynä vai raakana?
Ravintoarvot ovat raa'alle tuotteelle.
Miksi makaronissa on raidat?
Makaronimassa puristetaan makaronimuotin läpi, jossa on raitakuviointi. Siten syntyvät raidat makaroniin.
Katso kaikki Food Service -pastatuotteemme tästä
Kommentteja ja keskustelua